Фестиваль фізичних експериментів 19 листопада 2017 року

19 листопада у Прикарпатському національному університеті ім. Василя Стефаника відбувся третій Фестиваль фізичних експериментів. Студенти, аспіранти та викладачі фізико-технічного факультету підготували для учнів шкіл області захоплююче наукове дійство з цікавими лекціями, видовищними експериментами та конкурсами з цінними призами.

Відвідувачі мали змогу збагатити свої знання новими теоретичними матеріалами з фізики, зокрема лекція проф. Яремія Івана Петровича зібрала чималу аудиторію охочих дізнатися про наноматеріали, моно- та полікристали, фулерени та інші цікаві сполуки і фізичні явища. Вчителям, які відвідали дійство разом із своїми учнями, теж не доводилось нудьгувати, адже вчитель-методист Олена Лозинська підготувала для них цікаву авторську лекцію, присвячену методиці шкільних фізичних експериментальних задач.

Після цього розпочалася найцікавіша частина фестивалю, на яку найбільше чекали майбутні науковці – демонстрація експериментів. Навчальні аудиторії та лабораторії були переповнені різними вимірювальними приладами,пробірками, технікою та літальними апаратами (які сконструювали самі ж студенти факультету), телескопами та дивовижними фотографіями космічних просторів (за це слід подякувати астрономічному клубу «Юпітер», який вже став невід’ємною частиною нашого фестивалю). Діти, у супроводі кураторів, змогли на власні очі побачити дію рідкого азоту на різні речовини, «безпечний вогонь», «міні-вулкан», взаємодію струму з флуоресцентними лампами, дізнатись про роботу гіроскопа, зрозуміти принцип дії 3D-принтера та багато іншого.В коридорі увесь цей час майже безперервно лунала музика під акомпанемент гітари. Школярі одночасно спілкувалися з організаторами фестивалю, ті із задоволенням пояснювали юним фізикам складні чи незрозумілі для них речі.

Самим тільки спілкуванням інтерактив не обмежився, адже діти мали змогу не лише спостерігати за дійством, але й брати у ньому активну участь. Для них студенти фізико-технічного факультету підготували інтелектуальну гру «CleverGames», яка складалася із чотирьох турів, в кожному з яких було по декілька завдань. Тож школярі отримали чудову нагоду перевірити свої знання в галузі фізики, а найкмітливіші та найактивніші команди-учасники отримали цінні подарунки.

Під кінець всі охочі могли сфотографуватися із організаторами фестивалю, поставити їм питання або ж поспілкуватися з тими людьми, які не просто підготували феєричне наукове шоу, але й змогли довести учням, що наука – це цікаво та захопливо.

 

Висловлюємо подяку за співпрацю та підтримку Івано-Франківському обласному інституту післядипломної освіти і особисто Петру Петровичу Якубовському.

 

ФОТОЗВІТ