Вітаємо українського енергетика Ярослава Данилюка з присвоєнням звання почесного професора!

Сьогодні, 6 грудня, ректор Прикарпатського національного університету Ігор Цепенда вручив диплом почесного професора Ярославу Данилюку – провідному українському енергетику.

Таке високе звання було присвоєно панові Ярославу відповідно до ухвали Вченої ради Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника ще 27 червня 2023 року.

Привітав почесного професора ректор Прикарпатського національного університету, професор Ігор Цепенда: «З великою приємністю вітаю нашого почесного професора Ярослава Григоровича Данилюка! Подія, яка пов’язана із присвоєнням почесного звання нашого університету є завжди важливою. Це момент, коли ми вшановуємо тих особистостей, які мають не тільки великі досягнення, але й надали допомогу нашому університету у певній галузі, а в даному випадку – це енергозбереження. Ярослав Данилюк впродовж багатьох років сформував концепцію української енергетики, зокрема, в умовах війни. Переконаний, що його знання та досвід будуть ще не один рік сприяти розвитку нашого вузу!».

«Дякую за таку честь бути обраним почесним професором Прикарпатського університету. Це обрання накладає на мене певні зобов’язання та відповідальність. Я докладу усіх зусиль, щоб продукувати наукові та практичні здобутки, як в Україні, так і за її межами», – зазначив почесний професор ПНУ, провідний український енергетик Ярослав Данилюк.

Це почесне звання приклад наполегливості, цілеспрямованості, який мотивує всіх нас до нових звершень!

Довідково. За період своєї діяльності у енергетичному секторі країни Ярослав Григорович розробив і впровадив цілу низку заходів, спрямованих на оптимізацію системи енергопостачання окремих регіонів та України загалом, що мало вагоме економічне та оборонно-стратегічне значення для розвитку енергетичної системи. Так, за його ініціативи були впровадженні системи телемеханіки SKADA на всіх підстанціях “Прикарпаттяобленерго”, запроваджені SMART-системи обліку електроенергії та впроваджено проект системи управління автотрансформаторних SAP R3. Реконструйовано низку високовольтних підстанцій в Україні з напругою 110 кВ; за його ініціативи та керівництва збудовано та введено в експлуатацію лінію 750 кВ DAEC (Рівне) – ПС “Київська”, що мало стратегічне значення для кардинального підвищення незалежності вітчизняної енергетичної системи, особливо для забезпечення Київського енерговузла.

Розроблено принципово нову методику зменшення технологічних втрат електроенергії в мережі ДП “НЕК “Укренерго” шляхом вдосконалення обліку електроенергії та визначення отримуваного ефекту. Окремо слід зауважити активну і плідну роботу Ярослава Данилюка в умовах тимчасової окупації частини території України, постійних обстрілів енергетичних підприємств, знищення об’єктів енергетичної інфраструктури. Була налагоджена логістична складова діяльності підприємств, завдяки чому ремонті бригади вчасно отримували комплектуючі, що дозволило максимально швидко ремонтувати пошкоджені лінії та відновлювати енергопостачання споживачів. За час багаторічної праці з Прикарпатським національним університетом імені Василя Стефаника Ярослав Григорович Данилюк долучився у ролі консультанта до багатьох проектів, що реалізовуються університетом. Так, зокрема, лише розрахунки та рекомендації з логістики електропостачання підпорядкованих університету об’єктів – спортивно-оздоровчого комплексу “Смерічка” та Міжнародного центру зустрічей молоді у с. Микуличин – дозволили бюджету університету зекономити більше 5 млн. гривень.