ВІТАЄМО З ЮВІЛЕЄМ!

Столітній ювілей – непересічна подія! Кожною людиною, яку Господь наділив долею святкувати цю вельми поважну особисту дату, пишається родина, місто, країна, адже життєвий досвід такої особистості неоціненний для блага майбутніх поколінь. Сьогодні маємо нагоду вітати з цим славним ювілеєм викладачку фізики Івано-Франківського державного педагогічного інституту Віру Іванівну Стефанишин.

Стефанишин Віра Іванівна народилася 10 березня 1921 року в славному історичному містечку Хорол Полтавської обл. Дитиною втратила батьків, з 12-ти років виховувалась у тітки-пенсіонерки. Після закінчення 10 класу Хорольської школи №1 у 1937 році вступила в Харківський державний університет на геологічний факультет, на якому навчалася до серпня 1940 року, а тоді була мобілізована районним комітетом комсомолу на педагогічну роботу в західні області України. Після двомісячних спецкурсів отримала призначення на роботу у школи Станіславської області. Педагогічну діяльність розпочала в Бовшівській семирічній школі Більшівцівського району. У 1944 році народила дочку Надію. 1949 року, за сімейними обставинами, була переведена в Галицьку середню школу. Тут пропрацювала 11 років і 1 грудня 1969 року була запрошена на роботу в Обласний інститут удосконалення кваліфікації вчителів на посаду завідувача кабінету фізики і математики.

1952 року вступила в Станіславський державний педагогічний інститут, який закінчила 1957 року з присвоєнням кваліфікації «Вчитель математики та фізики».

З вересня 1964 року починає свій трудовий шлях у Івано-Франківському державному педагогічному інституті.

1972 року захистила кандидатську дисертацію «Шляхи поліпшення організації занять з фізики в середній школі»

Поряд з викладанням курсів фізики та методики викладання в інституті, Стефанишин Віра Іванівна організувала на громадських засадах постійно діючі курси для вчителів фізики Івано-Франківського району, де двічі на місяць проводила заняття для ознайомлення вчителів з методикою викладання кожної теми нової на той час шкільної навчальної програми з фізики. «Вважаємо, що кропітка робота викладача Вашого інституту приносить велику користь в справі підвищення ефективності викладання основ наук і якості навчально-виховного процесу»,- так визнання заслуг Віри Іванівни було сформульоване у подячному листі ректору інституту тодішнім керівництвом освітянської спільноти Івано-Франківщини.

Брала участь в обласних і республіканських науково-педагогічних і практичних конференціях з методики викладання фізики.

Постійно витупала з цікавими і змістовними лекціями на січневих і серпневих нарадах учителів міста Івано-Франківськ і Івано-Франківського району.

Наприкінці літа 1979 року вийшла на пенсію, але продовжувала працювати в педагогічному інституті погодинно.

За багаторічну плідну педагогогічну діяльність Віра Іванівна була нагороджена медаллю «За трудовое отличие», значком «Відмінник Народної освіти», Грамотою Міністерства освіти УРСР за досягнуті успіхи у застосуванні технічних засобів навчання у навчальному процесі. Керівництво інституту теж неодноразово оголошувало Вірі Іванівні подяки, а також нагороджувало грошовими преміями.

Шановна Віро Іванівно!

Сьогодні, у день Вашого ювілею, колектив Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника, викладачі та студенти фізико-технічного факультету, всі Ваші колеги і друзі, Ваші учні висловлюють щиру вдячність за Ваш неоціненний внесок у становлення фізичного напрямку у нашому закладі освіти, виховання плеяди справжніх майстрів вчительського фаху. З Прикарпатським національним університетом, наступником Івано-Франківського державного педагогічного інституту, тісно пов’язаний Ваш життєвий і професійний шлях. Ви долучилися до підготовки багатьох фахівців, які досі продовжують Вашу справу в рідному університеті та багатьох навчальних і наукових закладах України. То ж сьогодні прийміть наші сердечні вітання та побажання здоров’я, достатку, душевного спокою. Хай Господь оберігає Вас на многії і благії літа!

Щиро Ваш,

Колектив Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника

м. Івано-Франківськ

10.03.2021 р.