Фізико-технічний факультет продовжує співпрацю із ліцеями територіальних громад Івано-франківської області

17 лютого 2023 року у проєкті ”Університет для учнів”, який традиційно організовує Прикарпатський національний університет імені Василя Стефаника, взяли участь учні старших класів та вчителі Зеленського ліцею Зеленської сільської ради Верховинського району. Зустріч у дистанційному форматі організували науково-педагогічні працівники Фізико-технічного факультету (ФТФ). Модератором заходу виступила провідний фахівець Інституту післядипломної освіти та довузівської підготовки Галина Михайлівна Волощук.

На початку зустрічі Галина Михайлівна в презентаційній доповіді ознайомила учнів та вчителів Зеленського ліцею зі структурою Університету та його потужним потенціалом, який має істотне значення для розвитку Івано-Франківського регіону, розповіла про міжнародну і грантову діяльність Університету, унікальні стипендіальні можливості студентів, можливості навчання за програмами подвійних дипломів та детально представила структуру основних підрозділів Університету, освітні програми та спеціальності, за якими здійснюється підготовка здобувачів вищої освіти на освітньому рівні бакалавр. Учасників заходу також ознайомлено із проєктом Вступу до закладів вищої освіти (ЗВО) у 2023 році та деталізовано умови проведення національного мультипредметного тесту (НМТ) щодо обов’язкових предметів та блоків предметів на вибір, типів завдань у блоках і часу проходження НМТ.

Учасникам заходу було представлено освітні програми ФТФ, за якими здійснюється підготовка здобувачів вищої освіти на бакалаврському та магістерському рівні.

Завідувач кафедри матеріалознавства та новітніх технологій, професор Коцюбинський Володимир Олегович представив учням унікальну в Україні освітню програму ”Інженерне матеріалознавство”, навчання за якою розпочнеться вже в цьому році. Спільний бакалаврат для реалізації освітньої програми ”Інженерне матеріалознавство” започаткований в результаті міжнародної співпраці між Прикарпатським національним університетом імені Василя Стефаника та Університетом науки і технологій в Кракові (Республіка Польща). При навчанні на цій ОП здобувачі вищої освіти будуть поєднувати навчання в Україні та Польщі. Навчання студентів в ПНУ ім. В. Стефаника за цією ОП буде проходити в 1-у, 2-у, 5-у та 8-у семестрах, а навчання в Університеті науки і технологій (AGH) буде відбуватися в 3-у, 4-у, 6-у та 7-у семестрах упродовж 4-х навчальних років. Володимир Олегович також розповів про переваги навчання на даній ОП – отримання Європейського диплому інженера, вивчення обов’язкового поглибленого курсу англійської і польської мов, участь у програмах академічної мобільності, можливості працевлаштування на високооплачувану роботу та інші.

Завідувач кафедри фізики і хімії твердого тіла, професор Никируй Любомир Іванович  розповів про освітні програми ”Медична фізика” і ”Матеріали та пристрої відновлювальної енергетики”, навчання на яких відбувається за спеціальністю 105 Прикладна фізика та наноматеріали. Любомир Іванович представив освітні компоненти ОП, за якими здійснюється підготовка здобувачів вищої освіти в галузі природничих наук, окреслив переваги навчання, розповів про організацію науково-популярних лекцій для студентів кафедри ФХТТ провідними науковцями зарубіжних ЗВО, відомих випускників кафедри, міжнародну грантову діяльність та налагоджену співпрацю із закладами вищої освіти США та Європи.

Професор кафедри матеріалознавства та новітніх технологій Яремій Іван Петрович представив присутнім освітню програму ”Комп’ютерна фізика”, особливостями якої є підготовка фахівців із комплексними знаннями фізики, математики, інформаційних технологій та програмування, зокрема при використанні комп’ютерних технологій для вирішення складних задач з фізики.

Про особливості підготовки вчителів фізики та математики на Фізико-технічному факультеті розповіла доцентка кафедри фізики і методики викладання Войтків Галина Володимирівна. Майбутні абітурієнти мали можливість ознайомитися із особливостями освітніх програм кафедри фізики і методики викладання, зокрема із цікавою  міждисциплінарною освітньою програмою 014.08 Середня освіта (фізика та математика), яка спрямована на підготовку вчителя фізики та математики одночасно. В переліку обов’язкових компонентів  програми є  як курси фізики й математики,  так і психолого-педагогічні дисципліни, а також  курси інноваційних технологій навчання, що формують конкурентоспроможного фахівця на ринку сучасної освіти.

Перед учнями та вчителями також виступив доцент кафедри комп’ютерної  інженерії та електроніки Грига Володимир Михайлович, який представив структуру освітніх програм ”Комп’ютерна інженерія” та ”Електроніка”, перелік освітніх компонент, розповів про можливості працевлаштування випускників, співпрацю із зарубіжними фірмами виробниками апаратного і програмного забезпечення та організацію проведення виробничих практик на підприємствах м. Івано-Франківськ.

Зустріч пройшла в надзвичайно теплій та дружній атмосфері, учні дізналися багато цікавого про Університет та освітні програми Університету. Організатори зустрічі запланували на наступних етапах проєкту ”Університет для учнів” запросити учнів і вчителів ліцею відвідати факультети Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника та ознайомити їх із сучасною матеріально-технічною базою лабораторій структурних підрозділів.

Координатори зустрічі висловлюють вдячність учням і вчителям, які взяли участь у проекті ”Університет для учнів”, а також дякують за допомогу в організації заходу керівнику Відділу освіти, культури, молоді та спорту Зеленської сільської ради Любов Миколаївні Маротчак та директору Зеленського ліцею Галині Дмитрівні Черкалюк та бажають плідної подальшої співпраці.