Учні та вчителі Рожнівської сільської ради Косівського району взяли участь в конференції “Університет для учнів”

21 лютого 2023 року в конференції ”Університет для учнів”, яку традиційно організовує Прикарпатський національний університет імені Василя Стефаника, взяли участь учні старших класів та вчителі ліцеїв і гімназій Рожнівської сільської ради Косівського району.

Зустріч була організована науково-педагогічними працівниками фізико-технічного факультету (ФТФ) та проходила в дистанційному форматі.

На початку зустрічі відповідальний за профорієнтаційну роботу ФТФ доцент Грига Володимир Михайлович ознайомив учнів та вчителів ліцеїв і гімназій Рожнівської сільської ради про Університет та його всеукраїнські і міжнародні рейтинги, детально представив структуру основних підрозділів Університету, освітні програми та спеціальності за якими здійснюється підготовка здобувачів вищої освіти на освітньому рівні бакалавр, розповів про унікальні стипендіальні можливості студентів та можливості навчання за програмами подвійних дипломів. Учасникам заходу також було представлено проєкт Вступу до закладів вищої освіти (ЗВО) у 2023 році, та деталізовано умови проведення національного мультипредметного тесту (НМТ) щодо обов’язкових предметів та блоків предметів на вибір, типів завдань у блоках і часу проходження НМТ.

Учасники заходу мали також можливість детально ознайомитися із освітніми програмами ФТФ, за якими здійснюється підготовка здобувачів вищої освіти на бакалаврському та магістерському рівні.

Завідувач кафедри матеріалознавства та новітніх технологій, професор Коцюбинський Володимир Олегович представив учасникам заходу унікальну в Україні освітню програму ”Інженерне матеріалознавство”, навчання за якою розпочнеться вже в цьому році. Спільний бакалаврат для  реалізації освітньої програми ”Інженерне матеріалознавство” започаткований в результаті міжнародної співпраці між Прикарпатським національним університетом імені Василя Стефаника та Університетом науки і технологій в Кракові (Республіка Польща). При навчанні на даній ОП здобувачі вищої освіти будуть поєднувати навчання в Україні та Польщі. Навчання студентів в ПНУ ім. В. Стефаника за даною ОП буде проходити в 1-у, 2-у, 5-у та 8-у семестрах, а навчання в Університеті науки і технологій (AGH) буде відбуватися в 3-у, 4-у, 6-у та 7-у семестрах на протязі 4-х навчальних років. Володимир Олегович також навів переваги навчання на даній ОП – отримання Європейського диплому інженера, вивчення обов’язкового поглибленого курсу англійської і польської мови, участь в програмах академічної мобільності, можливості працевлаштування на високооплачувану роботу, тощо.

Завідувач кафедри фізики і хімії твердого тіла, професор Никируй Любомир Іванович, розповів учасникам заходу про освітні програми ”Медична фізика” і ”Матеріали та пристрої відновлювальної енергетики”, навчання на яких відбувається за спеціальністю 105 Прикладна фізика та наноматеріали. Любомир Іванович представив освітні компоненти за якими здійснюється підготовка здобувачів вищої освіти на даних ОП, розповів про можливості працевлаштування, організацію науково-популярних лекцій для студентів кафедри ФХТТ провідними науковцями зарубіжних ЗВО, відомих випускників кафедри, міжнародні контакти та окреслив перспективи подальшої міжнародної співпраці із закладами вищої освіти США та Європи.

Професор кафедри матеріалознавства та новітніх технологій Яремій Іван Петрович представив учасникам заходу освітню програму ”Комп’ютерна фізика”, особливостями якої є підготовка фахівців із комплексними знаннями фізики, математики, інформаційних технологій та програмування, зокрема у напрямку використання комп’ютерних технологій для вирішення складних задач з фізики. Іван Петрович навів цікаві прикладні задачі які розв’язують здобувачі даної ОП.

Про особливості підготовки вчителів фізики та математики на фізико-технічному факультеті розповіла доцентка кафедри фізики і методики викладання Войтків Галина Володимирівна. Майбутні абітурієнти мали можливість ознайомитись із особливостями освітніх програм кафедри фізики і методики викладання, зокрема із цікавою  міждисциплінарною освітньою програмою 014.08 Середня освіта (фізика та математика), яка спрямована на підготовку вчителя фізики та математики одночасно. В переліку обов’язкових компонент програми є як курси фізики й математики, так і психолого-педагогічні дисципліни та курси інноваційних технологій навчання, що формують конкурентоспроможного фахівця на ринку сучасної освіти. ОП має широкий спектр дисциплін вільного вибору, а випускники можуть працювати лаборантами в сфері освіти, керівниками гуртків та вчителями загальноосвітніх навчальних закладів.

Структуру освітніх програм ”Комп’ютерна інженерія” та ”Електроніка” представив доцент кафедри комп’ютерної інженерії та електроніки Грига Володимир Михайлович, зокрема учні та вчителі ознайомилися із обов’язковими та вибірковими освітніми компонентам даних ОП, побачили можливості працевлаштування випускників, співпрацю із зарубіжними фірмами виробниками апаратного і програмного забезпечення та організацію проведення виробничих практик на підприємствах м. Івано-Франківськ.

Зустріч пройшла в надзвичайно теплій та дружній атмосфері, учні дізналися багато цікавого про Університет та освітньо-професійні програми фізико-технічного факультету.

Організатори зустрічі висловлюють вдячність учням і вчителям, які прийняли участь у проекті, а також дякують за організацію даного заходу керівнику відділу освіти Рожнівської сільської ради Тетяні Василівні Чурко, директору Рожнівського ліцею “Гуцульщина” Олені Юліанівні Радиш, директору Хімчинського ліцею “Інтелект” Валентині Михайлівні Розвадовській, директору Кобаківського ліцею імені Марка Черемшини Вікторії Вікторівні Сенчук, директору Рибненської гімназії Ганні Михайлівні Рибарук та бажають плідної подальшої співпраці.