Профорієнтаційна зустріч з учнями старших класів ліцеїв Рожнівської сільської ради Косівського району

20 березня 2024 року на Фізико-технічному факультеті відбулася профорієнтаційна зустріч в рамках проєкту ”Університет для учнів”, який традиційно організовує Прикарпатський національний університет імені Василя Стефаника. Зустріч була організована науково-педагогічними працівниками фізико-технічного факультету та проходила в дистанційному форматі. Модератором даного заходу виступила провідна фахівчиня Інституту післядипломної освіти та довузівської підготовки Галина Михайлівна Волощук. У зустрічі взяли участь учні старших класів та вчителі ліцеїв і гімназій Рожнівської сільської ради Косівського району.

На початку зустрічі з презентаційною доповіддю виступив проректор з науково-педагогічної роботи Лапковський Едуард Йосипович, який представив майбутнім абітурієнтам інформацію про структуру Університету та його високі рейтингові показники, які на сьогодні мають важливе значення для розвитку освітнього і наукового потенціалу Івано-Франківського регіону та спрямовані на покращення якості освітнього процесу, зокрема інтеграції Університету до Європейського простору вищої освіти. Крім того, Едуард Йосипович проінформував учнів старших класів про міжнародну і грантову діяльність Університету, провідних найбільш цитованих науковців, унікальні стипендіальні можливості студентів, можливості навчання за програмами подвійних дипломів, продемонстрував каталог освітніх програм Університету за якими здійснюється підготовка молодших фахових бакалаврів, бакалаврів та магістрів, а також розповів про перелік основних та додаткових предметів на НМТ-2024, графіки проведення основних і додаткових сесій та можливості запровадження грантової системи оплати за навчання у 2024 році.

Завідувач кафедри матеріалознавства та новітніх технологій, професор Коцюбинський Володимир Олегович представив учасникам заходу унікальну в Україні освітню програму ”Інженерне матеріалознавство” за якою ведеться підготовка фахівців в області матеріалознавства спільно з Університетом науки й технологій в Кракові (Республіка Польща). При навчанні на даній ОП здобувачі вищої освіти поєднують навчання в Україні та Польщі. Навчання студентів за даною ОП відбувається у 1-у, 2-у, 5-у та 8-у семестрах, а навчання в Університеті науки й технологій (AGH) у 3-у, 4-у, 6-у та 7-у семестрах протягом 4-х навчальних років. Перевагами навчання на даній ОП є отримання Європейського диплому інженера, вивчення обов’язкового поглибленого курсу англійської й польської мови, участь у програмах академічної мобільності, можливості працевлаштування на високооплачувану роботу, тощо. Володимир Олегович також представив, учням старших класів ліцеїв, освітню програму Комп’ютерна фізика, за якою здійснюється підготовка фахівців із комплексними знаннями фізики, математики, інформаційних технологій та програмування, зокрема у напрямку використання комп’ютерних технологій для розв’язування складних задач з фізики.

Завідувач кафедри фізики і хімії твердого тіла, професор Никируй Любомир Іванович, розповів учасникам заходу про особливості освітньої програми ”Прикладна фізика та наноматеріали” та її спрямування на два перспективні практичні напрямки: медичну фізику та відновлювальну енергетику. Любомир Іванович представив широкий спектр блоків вибіркових освітніх компонент за якими здійснюється підготовка здобувачів вищої освіти за даною ОП, розповів про унікальні можливості проходження практик на базі медичних закладів та компаній з обслуговування систем відновлювальної енергетики, можливості подальшого працевлаштування випускників, організацію науково-популярних лекцій для студентів кафедри ФХТТ провідними науковцями зарубіжних ЗВО, відомих випускників кафедри, міжнародні контакти та окреслив перспективи подальшої міжнародної співпраці із закладами вищої освіти США та Європи.

 Про особливості підготовки висококваліфікованих фахівців у галузі освіти, що володіють фаховими знаннями для організації і здійснення навчально-виховного процесу з фізики та математики розповіла доцентка кафедри фізики і методики викладання Войтків Галина Володимирівна. Галина Володимирівна зазначила, що міждисциплінарна освітня програма Середня освіта (фізика та математика) спрямована на підготовку вчителя фізики та математики одночасно. В переліку обов’язкових компонент програми є як курси фізики й математики, так і психолого-педагогічні дисципліни та курси інноваційних технологій навчання, що формують конкурентоспроможного фахівця на ринку сучасної освіти. ОП має широкий спектр дисциплін вільного вибору, а випускники можуть працювати лаборантами у сфері освіти, керівниками гуртків та вчителями загальноосвітніх навчальних закладів.

Структуру освітніх програм ”Комп’ютерна інженерія” та ”Електроніка” представив доцент кафедри комп’ютерної інженерії та електроніки Грига Володимир Михайлович, зокрема учні та вчителі ознайомилися з обов’язковими та вибірковими освітніми компонентам даних ОП, побачили особливості залучення фахівців-практиків до навчального процесу, можливості працевлаштування випускників, співпрацю із закордонними фірмами виробниками апаратного і програмного забезпечення та організацію проведення виробничих практик в IT-компаніях та підприємствах м. Івано-Франківськ.

Зустріч пройшла в надзвичайно теплій та дружній атмосфері, учні дізналися багато цікавого про структуру Університету та освітньо-професійні програми фізико-технічного факультету.

Організатори зустрічі висловлюють вдячність учням і вчителям, які взяли участь у проєкті, а також дякують за організацію даного заходу керівнику відділу освіти Рожнівської сільської ради Тетяні Василівні Чурко, директору Рожнівського ліцею “Гуцульщина” Олені Юліанівні Радиш, директору Хімчинського ліцею “Інтелект” Валентині Михайлівні Розвадовській, директору Кобаківського ліцею імені Марка Черемшини Вікторії Вікторівні Сенчук, директору Рибненської гімназії Ганні Михайлівні Рибарук та бажають плідної подальшої співпраці.