NASA запустило телескоп «Джеймс Вебб», який змінить уявлення про космос

Після більше ніж десяти років перенесень, спільний проєкт NASA, Європейського космічного агентства (ESA) та Канадського космічного агентства (CSA) — телескоп James Webb, нарешті полетів у космос. Запуск відбувся в суботу о 14:20 за Києвом з космодрому Куру у французькій Гвіані.

Телескоп «Джеймс Вебб» замінить Hubble («Хаббл”), який пропрацював 31 рік. Новий телескоп є найдорожчим проєктом в історії NASA.

Телескоп відправили на відстань 1,5 мільйона кілометрів від Землі — до точки L2 (точка Лагранжа 2). Він летітиме 29 днів. Учені покладають на “Джеймс Вебб” великі надії. Він допоможе набагато глибше зазирнути у Всесвіт і детальніше вивчити галактики та планети.


В 1996 році астрономи Наукового інституту космічного телескопа заявили про необхідність побудувати інфрачервоний космічний телескоп, який буде обладнаний 4-метровим дзеркалом. Втім, колишній директор NASA Ден Голдін вирішив, що розмір дзеркала необхідно збільшити до 8 метрів.

Це, зі свого боку, ускладнило будівництво апарату:

– по-перше, дзеркало необхідно було будувати у складеному вигляді;

– по-друге, жодна на той момент ракета не була достатньо великою, аби розмістити на ній телескоп.

Астрономи сподівалися запустити телескоп з 2007 по 2011 рік, втім, операція постійно переносилась, а бюджет апарату зріс з 1 до 8,8 млрд доларів. Зрештою, новою датою запуску став 2018 рік.

Однак, й 2018 рік виявився невдалим для операції:

– вартість апарату зросла ще на 1,1 млрд доларів (9,7 млрд доларів);

– під час тестового розгортання — у телескопа розірвався сонцезахисний екран.

Вже вкотре, запуск James Webb було знову перенесено на нову дату — на травень 2020 року.

Того разу усі плани були зіпсовані пандемією коронавірусу, у зв’язку з чим новою датою операції стало 31 жовтня 2021 року. Але і не кінцевою. NASA вкотре зіткнулося з проблемами, які виникли під час доставки телескопа до космодрому і його монтажем на ракету.

Вже в вересні запуск було призначено на 18 грудня, а наприкінці листопада його знову перенесли на 22 грудня. 14 грудня, під час встановлення телескопа на ракету — фахівці виявили проблеми під час обмінну даними між апаратом та ракетою, що вимагало додаткового часу для їх вирішення.

Після більше ніж 14 років, остаточною датою запуску стало 25 грудня 2021 року, тобто, сьогодні.

Джерело: https://site.ua/news/nasa-zapustylo-teleskop-james-webb